Habermetrik
← Ana Sayfa
Sivas 07 Kasım 2026 06:05
✍ Editör: Habermetrik · Editör Politikası

Kira sözleşmesi 2 yıla düşmedi, 5 yıl kuralı aynen geçerli

Kira sözleşmesi 2 yıla düşmedi, 5 yıl kuralı aynen geçerli
Görsel kaynağı: Sivas Gazetesi
⏱️ 3 dk okuma 🛡️ %85 Doğruluk · 1 Kaynak
WhatsApp Paylaş

Kira sözleşmesinin 5 yıldan 2 yıla düştüğü iddiası doğru değil. Türk Borçlar Kanunu'ndaki 5 yıl ve 10 yıl kuralları değişmedi; Yargıtay kararı ise 5 yılın ilk başlangıçtan sayılacağını söylüyor.

Dinle A- A+ Arşiv fotoğrafı: Sivas şehir merkezi · sametkoc / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0) Sivas Gazetesi okurlarından birinin sorusu, bugünlerde sosyal medyada çok konuşulan bir iddiayı gündeme getirdi: “Kira sözleşmesinin 5 yıldan 2 yıla düşmesine ne diyeceksiniz, ev sahiplerine gün doğdu.” Kontrol ettik: iddia doğru değil. Kira sürelerini düzenleyen Türk Borçlar Kanunu’ndaki kurallar değişmedi; kira süresini 2 yıla indiren yürürlükte bir kanun bulunmuyor.

5 yıl kuralı ne diyor? Ev sahibi kiracıyı ne zaman çıkarabilir? Karışıklık nereden çıktı? Kira artışında sınır ne? Kaynaklar 5 yıl kuralı ne diyor? Türk Borçlar Kanunu’nun 344. maddesine göre beş yıldan uzun süren ya da beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve sonraki her beş yılın sonunda yeni kira bedelini, taraflar anlaşamazsa hâkim belirliyor.

Hâkim bunu yaparken tüketici fiyatlarındaki değişimi, kiralananın durumunu ve çevredeki emsal kiraları dikkate alıyor. Kısacası ev sahibi, 5 yılı dolduran kiracının kirasını rayice yaklaştırmak için kira tespit davası açabiliyor. Bu kural yerinde duruyor.

Sivas haberlerini Google'da önce görün Sivas Gazetesi'ni Google'da tercih edilen kaynaklarınıza ekleyin. Google'da ekle Ev sahibi kiracıyı ne zaman çıkarabilir? Kanunun 347. maddesine göre ev sahibi, yalnızca sözleşmenin süresi doldu diye konut kiracısını çıkaramıyor.

Sebep göstermeden sözleşmeyi bitirebilmesi için 10 yıllık uzama süresinin dolması ve her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirim yapması gerekiyor.

Bunun dışında ev sahibi, kendisi, eşi, çocukları, anne babası ya da bakmakla yükümlü olduğu kişiler için konut ihtiyacı varsa veya bina yeniden yapılacak ya da esaslı onarım görecekse, kanunun 350. maddesindeki şartlarla tahliye davası açabiliyor. Bu kuralların hiçbirinde “2 yıl” diye bir süre yok.

Kafa karışıklığının kaynağı, Anadolu Ajansı’nın 3 Ekim’de geçtiği bir Yargıtay kararı. İstanbul’daki bir iş yeriyle ilgili davada Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kira sözleşmesi sonradan yenilenmiş olsa bile 5 yıllık sürenin kira ilişkisinin ilk başladığı tarihten hesaplanması gerektiğine hükmetti. Yani sözleşmenin yenilenmesi, 5 yılı sıfırdan başlatmıyor.

Bu karar 5 yıllık süreyi kısaltmıyor; uzun süredir aynı yerde oturan kiracılar için kira tespit davasının yolunu açık tutuyor. Ev sahibi açısından bakıldığında, yıllardır düşük kira ödenen bir yerde sözleşme yenilendi diye 5 yıl daha beklemek gerekmiyor.

Konut kiralarında yüzde 25’lik artış sınırı 1 Temmuz 2024’te sona erdi. Şu anda yenilenen dönemde yapılacak artış, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı tüketici fiyatlarının 12 aylık ortalama değişimini geçemiyor. Kasımda kira sözleşmesi yenilenenler için bu sınır yüzde 31,23. Ayrıntılar Sivas’ta kasımda kira artışı en fazla yüzde 31,23 olabilecek haberimizde.

Kira uyuşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya başvurmak 2023’ten bu yana zorunlu. Anlaşmazlık yaşayan kiracı ve ev sahiplerinin önce arabuluculuk bürosuna gitmesi gerekiyor.

Sizin de doğruluğunu merak ettiğiniz bir iddia varsa WhatsApp hattımıza yazın, araştıralım.

💬 Habere Tepkinizi Belirtin:
Habermetrik WhatsApp Kanalına Katılın

Günde en fazla 3 kritik gelişme. Bildirim kirliliği yok, anında bilgi.

Kanalı Takip Et →
Kaynaklar: Sivas Gazetesi
Haber metni ve görseller Sivas Gazetesi sitesine aittir; tam içerik kaynak sitede yayınlanır.
Haber Künyesi
Kategori: Kültür-Sanat · Bölge: Sivas
Yayın: 07 Kasım 2026 06:05 · Kaynak: Sivas Gazetesi
Kaynağı Oku ↗